JEMPUT-JEMPUT GERAGAU

Bahan-bahan :

250g udang geragau
1 biji bawang besar ~ didadu atau dihiris
1 sudu besar serbuk rempah kari
1/4 sudu kecil serbuk penaik tepung gandum secukupnya
air secukupnya
garam
minyak untuk menggoreng

penyediaan :

1. Basuh udang geragau hingga bersih dan masukkan ke dalam mangkuk.
2. Campurkan bawang, serbuk rempah kari, serbuk penaik, tepung gandum, garam dan air secukupnya. Bancuhan mestilah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Sudukan 1 sudu besar bancuhan ke dalam minyak panas dan gorengkan hingga keperangan.
4. Angkat dari minyak dan toskan minyak. Letakkan di atas kitchen towel untuk menyerap minyak yang berlebihan.
5. Hidangkan bersama Sos cili Thai atau apa-apa sos yang anda suka.